Zespół Szkół Gastronomicznych proponuje uczniom atrakcyjną ofertę edukacyjną, zapewniając dobre wykształcenie. Wspomagamy wszechstronny rozwój ucznia, zgodnie
z osobistymi potrzebami
i możliwościami. Zapewniamy uczniom dobre warunki do nauki.
Dobrze przygotowujemy ucznia do życia społecznego w rodzinie
i środowisku lokalnym. Szkoła bierze udział różnorodnych projektach i programach (np. w programie Comenius, projekcie "Zdobywanie doświadczenia zawodowego przed wkroczeniem na rynek pracy przez uczennice i uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych
w Katowicach" współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego).
Lekcje odbywają się w dobrze wyposażonych pracowniach technologicznych, pracowni obsługi gości, pracowni komputerowej oraz salach lekcyjnych posiadających sprzęt multimedialny. Zajęcia wychowania fizycznego odbywają się w Hali Sportowej Szopienice.
W szkole organizowane są zajęcia dla uczniów mających problemy z nauką oraz rozwijające zainteresowania, na terenie szkoły działają koła zainteresowań. W razie potrzeb szkoła organizuje nauczanie indywidualne i zajęcia rewalidacyjne. Szkoła realizuje programy edukacyjne
i prozdrowotne:
"Szkoła Promująca Zdrowie", "Stop rocznym zwolnieniom z wf".
Praktyczna nauka zawodu
Praktyczna nauka zawodu organizowana jest przez szkołę
u pracodawców w formie zajęć praktycznych lub praktyki zawodowej. Zajęcia praktyczne prowadzone są w czasie roku szkolnego, natomiast praktyka zawodowa może odbywać się też w okresie wakacji i ferii.
Uczniowie odbywają praktyki w najlepszych restauracjach, hotelach w Katowicach. Istnieje możliwość praktyk wyjazdowych (np. praktyka w miejscowościach nadmorskich). Planowana jest realizacja praktyk zagranicznych.
Praktyczna nauka zawodu organizowana dla uczniów ma na celu:
- opanowanie przez nich umiejętności zawodowych, niezbędnych do podjęcia pracy w danym zawodzie
- zastosowanie i pogłębienie zdobytej wiedzy i umiejętności zawodowych w rzeczywistych warunkach pracy
- zdobycie umiejętności praktycznego zastosowania posiadanych wiadomości
- przygotowanie do samodzielnej pracy i podejmowania decyzji
- poznanie działalności zakładów funkcjonujących w warunkach gospodarki rynkowej
- opanowanie umiejętności posługiwania się maszynami i urządzeniami stosowanymi w gastronomii
- zapoznanie ze stosowaną dokumentacją i formami rozliczeń produkcji, stosowanymi w zakładach gastronomicznych
- zdobycie umiejętności właściwej organizacji stanowiska i czasu pracy
- opanowanie umiejętności właściwej oceny jakości i efektów pracy
- zdobycie umiejętności właściwej organizacji pracy w zespole
- opanowanie zasad dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy
Kadra szkoły
Nauczyciele pracujący w szkole posiadają pełne kwalifikacje do nauczania w szkole ponadgimnazjalnej, nauczycielka języka polskiego posiada tytuł doktora nauk humanistycznych. Większość nauczycieli posiada kwalifikacje do nauczania więcej niż jednego przedmiotu. W szkole pracują nauczyciele mający uprawnienia oligofrenopedagoga. Uczniowie i rodzicie mogą zwrócić się w każdym momencie do szkolnego pedagoga.
Baza szkoły
Szkoła posiada kilka sal lekcyjnych ogólnodostępnych, (w tym klasopracownie: chemiczną
i fizyczną), wyposażone
w komputery z dostępem do Internetu (w części wyposażone
w aparaturę multimedialną). Pracownia komputerowa wyposażona jest
w komputery z dostępem do Internetu.
|
|
-
pracownie technologiczne oraz pracownia obsługi gości, wyposażone w komputery z dostępem do Internetu
- biblioteka wraz z czytelnią z możliwością korzystania z komputerów z dostępem do Internetu
- gabinet pedagoga
- aula
- boisko szkolne
- gabinet pomocy przedmedycznej
|
Zajęcia wychowania fizycznego odbywają się w Hali Sportowej Szopienice oddalonej 1000m od budynku szkoły (uczniowie przemieszczają się pomiędzy szkołą a halą sportową jeden raz
i pod opieką nauczyciela wychowania fizycznego).
Cele i zadania
-
zapewnia teoretyczne i praktyczne przygotowanie słuchaczy do wykonywania wyuczonego zawodu
- umożliwia słuchaczom zdobycie wiedzy i umiejętności niezbędnych do uzyskania, po zdaniu egzaminu, dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe
- umożliwia absolwentom dokonanie świadomego wyboru dalszego kierunku kształcenia
- dostosowuje kierunki i treści kształcenia do wymagań rynku pracy oraz standardów
i wymagań egzaminacyjnych
- zapewnia słuchaczom bezpieczeństwo w szkole podczas zajęć obowiązkowych
i nadobowiązkowych
- umożliwia rozwijanie szczególnych zainteresowań słuchaczy w zakresie wybranych przedmiotów nauczania
- zapewnia pomoc w nauce słuchaczom mającym trudności w nauce, a w szczególności zagrożonym nie uzyskaniem promocji do klasy programowo wyższej
Zajęcia dodatkowe
Szkoła oferuje uczniom wiele zajęć pozalekcyjnych, na których uczniowie mogą zarówno rozwijać swoje zainteresowania i pasje, jak i poszerzać wiedzę. Proponujemy m.in.:
- koło biblioteczne
- kółko fotograficzne
- kółko MPE
- koło „Wokół stołu”
- koło techników gastronomii
- zajęcia sportowe
- koła przedmiotowe
- zajęcia przygotowawcze do egzaminów, konkursów i olimpiad